Libor Kovář

AI a výšší výkon v práci - Pomůže umělá inteligence jen vybraným lidem? Závěry nové studie ukazují ...

AI a Lidská Práce 🤖

S rozvojem umělé inteligence (AI), zejména s příchodem velkých jazykových modelů jako je GPT 4 od OpenAI, se objevují nové výzvy a příležitosti v oblasti práce založené na expertíze. Tato studie zkoumá, jak AI ovlivňuje práci profesionálů specializujících se na různé oblasti managementu a podnikové strategie. Jejich práce je typicky znalostně náročná a zahrnuje řešení komplexních problémů, vytváření inovativních řešení a poskytování strategických rad klientům.


Design experimentu: AI v práci, která vyžaduje hlubší znalosti🔍

Studie, provedená ve spolupráci s Boston Consulting Group, zahrnovala 758 konzultantů. Hlavním cílem bylo posoudit dopad AI, zejména ChatGPT 4, na pracovní postupy profesionálů z oblasti konzultace, managementu a řízení firmy.


AI zvyšuje produktivitu a kvalitu práce 💪

Produktivita: Používání AI zvýšilo produktivitu o 12,2 %.

Rychlost: Úkoly byly dokončeny o 25,1 % rychleji.

Kvalita: Kvalita výsledků byla o více než 40 % vyšší ve srovnání s kontrolní skupinou.

Výkon podprůměrných pracovníků se zvýšil o 43 %, nadprůměrných pouze o 17 %. Podprůměrní pracovníci získali větší výhody z používání AI, což naznačuje, že AI může být obzvláště užitečná pro zlepšení výkonu těch, kteří se mohou nacházet pod určitou odbornou úrovní. Toto zjištění je důležité, protože ukazuje, že AI má potenciál vyrovnávat výkonnostní rozdíly mezi pracovníky.

Umělá inteligence by se tak mohla stát nástrojem pro vyrovnání rozdílů v přiležitostech, mezi různými sociálními vrstvami a národy.


Výzvy při navigaci na hranici AI možností 🚧

V úkolech mimo dosah schopností UI došlo k poklesu správných řešení o 19 % ve srovnání s kontrolní skupinou. Úkoly mimo dosah schopností AI byly takové, které AI nedokázala efektivně řešit. V těchto případech došlo ke zvýšení počtu nesprávných řešení o 19 % u skupin využívajících AI ve srovnání s kontrolní skupinou, která ji nepoužívala. To ukazuje, že při použití AI na složitější úkoly, které přesahují její aktuální schopnosti a možností současných jazykových modelů, může dojít k většímu počtu chyb a ke snížení celkové přesnosti.


Různé přístupy k integraci AI v práci 🔄

"Kentaur" strategie: Kentauři rozdělují úkoly mezi sebe a umělou inteligenci.

"Kyborg" strategie: Kyborgové úzce integrují AI do své práce a využívají automatizaci.

Do které skupiny patříte vy?


Závěr - klíčová zjištění a statistiky 📊

  • Produktivita: Vyšší o 12,2 % s AI.
  • Rychlost: Úkoly o 25,1 % rychleji.
  • Kvalita: Zlepšení o více než 40 %.
  • Výkon: Zvýšení o 43 % u podprůměrných, 17 % u nadprůměrných pracovníků.
  • Chyby: 19 % nárůst chyb mimo UI hranici.
  • Strategie: "Kentaur" vs. "Kyborg" přístupy.


AI nabízí značné výhody pro práci, která vyžaduje šírší rozsah znalostí a zkušeností, ale vyžaduje strategickou integraci a porozumění jejím limitům. Umělá inteligence je dynamický a kritický prvek v moderním pracovním prostředí, který má velké přínosy, ale také své hranice, které je potřeba si uvědomovat.

Na druhou stranu, současná AI je nejhorší jaká kdy bude a její schopnosti porostou rychleji, než dokáže toto tempo většina lidí sledovat.


Chcete se dozvědět více? Pro více podrobností můžete nahlédnout do studie Harvard Business School zde.


Článek mi pomáhal připravit ChatGPT, data mám z této studie a následně jsem článek upravil.