Libor Kovář

AI - příležitosti a hrozby

Umělá inteligence (AI) je fenomén naší doby a nese s sebou hrozby i příležitosti. Abyste jim lépe porozuměli, pokusím se vám je objasnit v kontextu našeho každodenního života.


Hrozby


Zaujaté výstupy a halucinace

Umělá inteligence, umí generovat texty je v současné době trénována na datech vytvořených lidmi a nemá přístup k internetu. Díky tomu, jak funguje může prezentovat nepravdivé informace naprosto přesvědčivě (říká se tomu že „halucinuje“) anebo poskytovat zaujaté informace. Lidé, kteří si to neuvědomují, tak mohou negativně ovlivnit svůj pohled na svět a pracovat s nepravdivými informacemi. 


Zneužití mocnými

Mocní jednotlivci nebo skupiny již dnes zneužívají AI k ovlivňování a manipulaci lidí ve svůj prospěch. Pomocí této technologie dokáží v masivním měřítku produkovat nástroje pro fishing, malware, ransomeware či deepfake.


Totální sledování lidí

Autoritářské režimy mohou používat AI k monitorování obyvatel a potlačování názorů, které nejsou v souladu s vládním postojem. Díky tomu že AI dokáže zpracovat obrovské množství dat o nás, naše soukromí by mohlo být ohroženo způsobem, které předčí i nejdivočejší představy z Orwellova románu "1984".


Bude téměř nemožné kontrolovat AGI

Kontrola a omezování super inteligentní AI (AGI - umělá všeobecná inteligence) nemusí být možná, protože bude násobně chytřejší než my. Představte si, že by nás lidi chtěli omezovat a kontrolovat mravenci – jak by asi dopadli? Otázka tedy zní, jak kontrolovat něco, co je např milión násobně chytřejší než my?


Lidé se mohou stát závislými na AI

Jen se podívejte, jak se stáváme závislými na technologiích jako GPS, mobily či sociální sítě. Lidé si tak mohou vybudovat závislost na AI a ztratit některé schopnosti vlastní kreativity, kritického myšlení či rozhodování.


Ztráty pracovních míst a krize identity

Další hrozba, které se pravděpodobně nelze vyhnout je ztráta pracovních míst. A protože se dnes lidé často ztotožňují se svou prací, může jim to způsobit vážné psychické problémy, pokud jejich práce přestane existovat. Pro značnou část obyvatel s nižším vzděláním a sociálními vazbami, tak může vzniknout velký problém, jak se na novém pracovním trhu uplatnit a uživit své rodiny.


Změna systémů

Systémové změny jsou dalším obrovskou výzvou. AI převrátí mnoho, včetně vzdělání, ekonomiky a politiky. S vývojem umělé inteligence nebude možné fungovat jako doposud.


Příležitosti


Jarvis pro každého

Představte si, že máte vlastního „Jarvise“ z filmu Iron Man, vlastní osobní AI asistenta, který vám pomůže se vším – učením se, vytvářením produktů či služeb, vývojem aplikací vám na míru, právními záležitostmi, rozjezdem podnikání, komunikací, výchovou dětí a mnoha dalšími věcmi.


Špičková zdravotnická péče

Umělá inteligence bude hrát klíčovou roli v monitorování zdraví a preventivní zdravotní péči. Umožní přístup k té nejlepší zdravotní péči všem. Zcela se změní vývoj léků a léčby na míru lidem a díky spojení všech zdravotnických AI, bude mít váš doktor vždy přístup k těm nejaktuálnějším studiím a nejnovějším postupům léčby i prevence.


Prodloužení délky života

Díky průlomu, který AI způsobí ve všech oblastech výzkumu i preventivní péče si budeme moci prodloužit náš pobyt na planetě Zemi a zároveň se těšit zdraví a skvělé fyzické kondici.


Zvyšování produktivity a efektivity

AI může zvyšovat produktivitu ve všech odvětvích ekonomiky tím, že automatizuje opakující se a rutinní úkoly, což lidem umožní soustředit se na složitější a tvořivější aspekty své práce.


Změna vzdělávání

Umělá inteligence může být použita k personalizaci učebních plánů a k poskytování individuální podpory studentům. Může pomoci identifikovat, jak se každý student učí nejlépe a pak tomu přizpůsobit výuku a učební plány.


Vyřešíme klimatické a ekologické problémy

Díky tomu že budou mít lidé méně práce a více času, aniž by se báli že nebudou mít co jíst, budou moci přemýšlet a jednat v tak klíčových oblastech jako je globální oteplování, hlad či znečišťování přírody. AI nám také pomůže objevit technologie, které vyčistí oceány, budou vyrábět čistou energii a mnoho dalšího.


Růst ekonomiky

Ekonomický dopad AI je tak obrovský, že se odhaduje, že do roku 2030 by mohla přidat 15 bilionů dolarů do světové ekonomiky. To by mohlo vést k vytvoření nových pracovních míst a ke zvýšení životní úrovně lidí.


Více času

AI přinese vyšší efektivitu ve všech oblastech a také časem nahradí všechny rutinní, fyzicky a psychicky náročná či nebezpečná zaměstnání. Lidé tak budou mít více času na to, co dělá lidi lidmi, a to je možná jednou z nejvíce vzrušujících příležitostí, které AI nabízí.


Nakonec je důležité si uvědomit, že je to na nás, abychom se naučili, jak tuto technologii správně používat a jak ji regulovat, aby přinesla lidstvu spíše utopický než dystopický svět.


Proto začněte tím, že se budete učit využívat ve svém životě, třeba pomocí AI a shlédnutím video návodu na ChatGPT pro začátečníky zde. Nebude to totiž AI kdo vás v práci v příštích 10 letech nahradí, ale někdo, kdo AI umí využívat, protože bude efektivnější, vzdělanější a výrazně lepší než vy.


Článek psala AI na základě mých poznámek.