Libor Kovář

Exponenciální organizace (eXO)

Aneb jak překlopit vaši firmu na eXO a předejít osudu Nokie a Kodaku

V dnešní rychle se měnící digitální době je nezbytné, aby se firmy přizpůsobily a inovovaly, pokud chtějí zůstat konkurenceschopné. Jedním z klíčových způsobů, jak toho dosáhnout, je stát se tzv. exponenciální organizací, nebo eXO jak je definovali Peter Diamandis a Salim Ismail. Ale co to znamená a jak toho můžete dosáhnout? Pojďme se na to podívat blíže.

Co je eXO?

Exponenciální organizace, nebo eXO, je "nový" druh organizace, který je navržen tak, aby firmě umožnil využít rychlý technologický pokrok, který můžeme sledovat napříč mnoha obory jako je UI, rychlost připojení k internetu, množství dat, výpočetní výkon, 3D tisk atd.

Salim Ismail: "ExO je účelem hnaná, agilní a škálovatelná organizace, která využívá zrychlující se technologie k digitalizaci, dematerializaci, demokratizaci a demonetizaci svých produktů a služeb, což vede k 10x vyššímu výkonu než u jiných organizací."

6 hnacích sil exponenciálního růstu a hojnosti

Lidstvo prochází revolučním obdobím, které je charakterizováno přechodem od nedostatku k hojnosti. Tento vývoj je podporován šesti hnacími silami, které Peter Diamandis popisuje jako "šest D".

Digitalizace: Růst z atomů na bity Jakmile něco přejde z fyzického stavu do digitálního (tj. z atomů na jedničky a nuly), získá schopnost růstu, který může být exponenciální, a může se šířit rychlostí internetu. Tento růst je napájen sílou internetu a je limitován pouze našimi schopnostmi a představivostí.

Decepce: Neviditelný exponenciální růst V počátečních fázích, kdy produkt nebo služba začne svůj exponenciální růst, jsou počáteční čísla malá a jejich růst často zůstává nepovšimnut. To může vést k podceňování potenciálního dopadu těchto technologií.

Disrupce: Náraz exponenciálního růstu V určitém okamžiku může nová exponenciální technologie narůst tak rychle a rozšířit se tak daleko, že úplně naruší status quo. Například když něco zdvojnásobíte 30krát, je to miliardkrát větší. To je způsob, jakým digitální fotoaparáty devastovaly Kodak film, Netflix převzal Blockbuster, a Google zvrátil knihovny a reklamu.

Demonetizace: Změna ekonomiky Když se produkt nebo služba stane plně digitalizovanou, náklady na její replikaci a přenos se stávají prakticky nulovými. To zásadně mění ekonomiku. Software je levnější na návrh, iteraci a zdokonalení než hardware. A opět, šíření softwaru se stává prakticky zdarma.

Dematerializace: Zmizení věcí Když digitalizujeme širokou škálu "věcí", fyzicky zmizí a stávají se aplikacemi. Alarmy, kamery, nahrávky, knihy, videokonferenční zařízení a svítilny - vše se stalo aplikacemi na našich chytrých telefonech.

Democratizace: Globální dosah Když se produkt nebo služba stane plně digitalizovanou, náklady na přenos tohoto digitálního produktu kamkoli na planetě se také blíží nule. Místo toho, abyste se soustředili na váš okrsek, stát nebo národ, úspěch na jednom místě může být úspěchem všude.

Hojnost ve světě

Mezi lety 1820 a 2015 poklesl podíl lidí žijících v extrémní chudobě z 90% na 10%. Mezi lety 1800 a 2016 se celosvětová gramotnost zvýšila z 15% na více než 80%. Mezi lety 1800 a 2017 poklesla celosvětová dětská úmrtnost ze 42% na méně než 5%. Mezi lety 1779 a 2019 průměrná celosvětová délka života vzrostla z 30 let na více než 75 let.

Tři kroky k překlopení na eXO

Překlopení vaší organizace na eXO vyžaduje tři klíčové kroky: MPT, IDEA a SCALE.

  1. MPT (Massive Transformative Purpose) - MPT je silný, inspirující cíl, který definuje, co organizace chce dosáhnout. Je to vize, která motivuje a sjednocuje tým.
  2. IDEA (Interfaces, Dashboards, Experimentation, Autonomy) - IDEA je sada nástrojů a postupů, které organizace používá k dosažení svého MPT. Zahrnuje vytváření efektivních rozhraní, sledování pokroku pomocí přehledných panelů, experimentování s novými myšlenkami a poskytování autonomie týmům.
  3. SCALE (Staff on Demand, Community & Crowd, Algorithms, Leveraged Assets, Engagement) - SCALE je strategie, která umožňuje organizaci rychle se škálovat. Zahrnuje využití externích pracovníků, vytváření komunit a davů, využití algoritmů pro zlepšení efektivity, využití pákových aktiv a zvýšení angažovanosti.

Závěr

Stát se exponenciální organizací je klíčem k úspěchu v dnešní exponenciální době. Ale nezapomeňte, že přechod na eXO není jednoduchý proces. Vyžaduje pečlivé plánování, strategické myšlení a odhodlání k inovacím. Ale pokud se vám to podaří, můžete dosáhnout mimořádných výsledků a zůstat o krok před konkurencí.

Tak nečekejte, začněte dnes, než vás převálcuje konkurence, jako se to stalo s Nokií a Kodakem.