Libor Kovář

Globální spolupráce a nová regulace umělé inteligence – naděje na záchranu lidstva?

Je umělá inteligence (AI) příležitostí nebo hrozbou pro lidstvo? Představa umělé inteligence, která překročí schopnosti svých stvořitelů a vymkne se kontrole, už není jen sci-fi scénářem. V době, kdy jsou dopady umělé inteligence všudypřítomné, zdá se být globální spolupráce mezi hlavními hráči a nová regulace EU světlo na konci tunelu. Zajistí mezinárodní spolupráce a přísnější pravidla, že nám AI pomůže k životu v hojnosti a svobodě, a ne k naší zkáze, nebo výhodám pro malou část populace?


Nová legislativa Evropské unie

V listopadu 2023 Evropská unie učinila historický krok v regulaci umělé inteligence, přijetím přelomové legislativy, která má potenciál radikálně změnit způsob, jakým je AI vyvíjena, používána a kontrolována. Tato regulace, která má vstoupit v platnost začátkem příštího roku s plnou aplikací o dva roky později, staví EU do pozice prvního velkého hráče na světové scéně, který přijímá komplexní zákony upravující AI.


Základem nové legislativy je několik klíčových principů:

  • Transparentnost systémů AI: Povinnost poskytování technické dokumentace.
  • Regulace biometrického dohledu: Omezení využití v reálném čase pouze na závažné případy.
  • Zákazy manipulace a sběru dat: Zahrnuje kognitivní behaviorální manipulaci a necílené shromažďování obrazů obličeje.
  • Práva spotřebitelů: Možnost stížností a vysvětlení AI rozhodnutí.
  • Pokuty za porušení pravidel: Zvýšení motivace pro dodržování regulací.


Tato regulace představuje významný krok k vyvážení technologického pokroku s etickými aspekty a právy na soukromí. Nabízí naději na budoucnost, ve které AI bude sloužit všem rovnocenně a spravedlivě, a zároveň chrání před potenciálními zneužitími. Přesto je důležité si uvědomit, že s každou novou regulací přichází i nové výzvy. Otázky implementace, dodržování a potenciálního omezení inovací zůstávají otevřené a ukazují na složitost rovnováhy mezi rozvojem AI a ochranou lidských hodnot.


Americko-čínská spolupráce

V listopadu 2023, na summitu APEC v San Francisku, byla oznámena významná iniciativa v oblasti umělé inteligence: mezivládní dialog mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Joe Biden a čínský prezident Si Ťin-pching se dohodli na navázání mezivládního dialogu o umělé inteligenci a uznali, že mezi oběma národy probíhá v oblasti umělé inteligence konkurenční boj.

Spolupráce těchto dvou mocností je kritickým krokem k odvrácení potenciálních technologických konfliktů a k zajištění míru v době s AI všude kolem nás. Jejich společné úsilí může vést k vytvoření standardů a regulačních rámců, které budou prospěšné všem. Sdílením znalostí a zdrojů mohou obě země také lépe čelit výzvám a upevnit svou pozici lídrů. Je to zároveň signálem uznání obou stran, že je umělá inteligence klíčovým prvkem budoucího ekonomického růstu a geopolitické stability.

Existuje však i riziko, že by taková spolupráce mohla být zneužita pro špionážní nebo vojenské účely, nebo že bude ku prospěchu pouze úzkému spektru elitních zájmů, namísto široké globální komunity. Také je nutné vzít v potaz že Si Ťin-pching oficiálně prohlásil, že chce z Číny do roku 2030 vybudovat velmoc vedoucí vývoj a inovace této technologie.

Přesto summit APEC představuje důležitý moment v historii AI, kde dvě největší světové ekonomiky uznávají potřebu spolupráce a dialogu. Tento krok může mít zásadní dopad na budoucí vývoj AI, a může vést k nové éře diplomacie, inovací a hojnosti.


Frontier Model Forum

Frontier Model Forum, založeno v červenci 2023 předními společnostmi v oblasti umělé inteligence – Anthropic, Google, Microsoft a OpenAI, představuje další mezník v oblasti bezpečnosti a etiky vývoje a využití AI. Cílem tohoto fóra je nastavit standardy, podporovat výzkum bezpečnosti AI a usnadnit spolupráci napříč odvětvími.

Klíčovým prvkem Frontier Model Forum je jeho zaměření na ty nejvýkonnější modely strojového učení, na kterých současná AI stojí. Fórum plánuje identifikovat osvědčené postupy a vést pokrok ve výzkumu bezpečnosti AI, stejně jako usnadňovat sdílení informací a znalostí mezi společnostmi a vládami.

Spolupráce současných lídrů v oblasti AI představuje další zásadní krok ke zvýšení bezpečnosti vývoje AI. Společnými silami mohou tyto společnosti formulovat a prosazovat standardy, které zajistí, že AI bude bezpečnější a méně náchylná ke zneužití.

Frontier Model Forum má potenciál stát se inkubátorem nových technologií a řešení v oblasti AI a její regulace. Podpora výzkumu a vývoje v rámci fóra může vést k objevu nových metod, jak lépe kontrolovat a využívat pokročilé modely umělé inteligence. Toto může přinést revoluční změny v mnoha odvětvích, od zdravotnictví po vzdělávání, a pomoci formovat budoucnost s AI ve prospěch celé společnosti.

Přesto existují obavy z možných konfliktů zájmů. Spolupráce komerčních společností, které mají zájem na zisku, může totiž vést k situacím, kdy ekonomické cíle převáží nad etickými standardy. A jak jsme mohli již sledovat v případě OpenAI, i neziskovka může přejít k modelu, jenž se soustředí na finanční zisk.


Závěr

Regulace AI je nezbytná pro vyvážení technologického pokroku a etických standardů. Tyto události, tedy nová legislativa EU, americko-čínský dialog a Frontier Model Forum, představují významné kroky k vyvážení technologického pokroku s etickými aspekty a právem na soukromí. Nabízí naději na budoucnost, ve které bude umělá inteligence sloužit všem.

Přesto je důležité si uvědomit, že s každou novou regulací přichází i nové výzvy. Otázky implementace, dodržování a potenciálního omezení inovací zůstávají otevřené a ukazují na složitost rovnováhy mezi rozvojem AI a ochranou lidských hodnot.


Zdroj: web společnosti Google, summit APEC v San Francisku , web Evropské Unie


Článek jsem napsal ve spolupráci s ChatGPT, který vytvořil draft.