Libor Kovář

GPT asistenti - nová éra automatizace práce je tu - Kompletní průvodce vytvářením GPTs

Chybělo vám někdy že ChatGPT nemá znalosti toho, co potřebujete nebo aktuální data? Nebo že musíte pokaždé připomínat co chcete a jak má výstup vypadat? Nejen to mají vyřešit tzv. GPTs. Noví GPT asistenti (Assistent GPTs) vám umožní automatizaci rutinních činností v práci i v podnikání. Jsou GPTs jen vylepšené „Custom Instructions“ nebo skutečně další krok na cestě k plně autonomní umělé inteligenci? Vyzkoušejte to a posuďte sami.

Pojďme se podívat na to co GPT asistenti jsou, jak je vytvoříte jednoduše za pár minut, jak vytvářet ty komplexní, které umí komunikovat s externími aplikacemi a také vám dám pár tipů na vyzkoušení GPT, která jsem pro vás vybral.

Co to je GPT asistent?

Podle zjištění OpenAI využívá většina lidí ChatGPT k několika málo činnostem, kterými si zjednodušují nebo vylepšují pracovní procesy. Proto se rozhodli vytvořit nástroj, kterým můžete snadno svou práci automatizovat – GPT asistent.

GPT Asistent je ve své podstatě ChatGPT nastavené a vytrénované k vykonávání konkrétní činnosti na míru vašim potřebám. Např. si můžete vytvořit asistenta který přemění jakýkoliv vložený text (např. článek), na krátké příspěvky přizpůsobené pro různé sociální sítě. ChatGPT vám umožní vytvořit libovolný počet těchto asistentů, použít ty které pro vás vytvořili lidé z OpenAI, nebo využít některé z obrovské nabídky na internetu.

S GPT získáte mnohem lepší kontrolu nad vygenerovaným obsahem, ale hlavně možnost přidat vlastní data a napojit GPT asistenta na více než 6000 externích aplikací jako Instagram, Trello, Asana nebo třeba Gmail!

Jednou z nejlepších funkcí je tzv. Knowledge pro GPT - možnost přidat až 10 souborů s vašimi vlastními daty jako např. docx, xlsx, pdf atd. Tím zásadně rozšíříte možnosti vašich asistentů a zbavíte se "halucinování" tedy toho, když si ChatGPT vymýšlí.

GPT asistentům můžete také umožnit využívat všechny funkce ChatGPT:

  • vytváření obrázků pomocí DALL-E 3
  • přístup k internetu přes Bing
  • Code Interpreter pro analýzu dat a spouštění kódu

A navíc je můžete napojit na externí aplikace pomocí tzv. API rozhraní, které umožní komunikaci mezi oběma stranami. Tímto způsobem už dokážete vytvářet pokročilé asistenty schopné například vytvářet a posílat emaily, spravovat váš kalendář nebo vytvářet soubory na vašem Google disku. 

Měli byste vědět, že GPT asistent je funkce dostupná pouze pro předplatitele ChatGPT Plus! Jestli ho ještě nemáte, možná se dnes přesvědčíte o tom, že se vám to vyplatí.


GPT Builder – ideální pro začátečníky

OpenAI vytvořila nástroj GPT Builder, kde na jedné straně chatujete s ChatGPT o tom co bude účelem vaše asistenta a na druhé straně testujete, zda vše funguje jak má a poskytujete Builderu zpětnou vazbu.

Asi úplně nejlepší je, že nemusíte vědět nic o programování, stačí umět mluvit a popsat co má váš asistent dělat. Pomocí „GPT Builder“ budete vytvářet své GPT popisováním toho co má dělat a vracet GPT informace o tom co se má zlepšit nebo kde dělá v generování výstupu chyby.

Postup pro vytvoření základního GPT asistenta

1. ChatGPT menu > Explore > Create a GPT

2. Nastavte základy – jméno, popis a cíl práce vašeho asistenta

3. Detailně popište, co má vaše GPT dělat

4. Vyzkoušejte v pravém okně (Preview) jak to funguje

5. Poskytněte zpětnou vazbu GPT Builderu – zkopírujte výstup který jste dostali a sdělte co chcete změnit případně co nefunguje jak má

6. Opakujte body 4. a 5. dokud nedosáhnete požadovaného výsledku

7. Uložte a nastavte viditelnost vašeho GPT, pouze pro vás, pouze přes odkaz nebo veřejné.

A je hotovo!

TIP 1: Builder má tendenci přemazávat již vytvořené instrukce, pokud mu neustále nepřipomínáte, aby zachoval již vytvořené funkce a které to jsou. I tak bych doporučil před každou aktualizací funkcí si zkopírujte někam stranou instrukce (Instructions) ze záložky konfigurace (Configure). Když se funkcionalita vytratí můžete ji zpět doplnit nebo se případně vracet o krok zpět k fungující verzi.


Pokročilé instrukce pro GPT asistenty

GPT Builder je ideální na první seznámení s GPT asistenty a pak už bych ho k sestavení instrukcí znovu nepoužíval. Něco jednoduchého GPT Builder zvládne, když ale budete chtít vytvořit něco skutečně užitečného, budete potřebovat vytvořit skvělé instrukce. Ty mohou mít až 8.000 znaků!

Pro kvalitní instrukce se vám budou hodit znalosti vytváření promptů a komunikace s chatboty.  S tím vám pomůže moje e-kniha Mistrovství v prompt inženýrství a návody na Youtube kanálu Umělá inteligence pro každého😉

TIP 2: Instrukce pro vašeho GPT asistenta budou mnohem lépe fungovat, pokud je budete mít v anglickém jazyce. V češtině se mi moc nedařilo přemluvit GPT ke správnému fungování dle všech mých instrukcí.

Pokud nejste ve vytváření promptů příliš zdatní nezoufejte, ukazuje se, že jedny z nejlepších promptů pro ChatGPT stejně umí vytvořit ChatGPT ideálně nový model GPT 4 Turbo.

Vytvoření instrukcí na míru pomocí ChatGPT 4 Turbo

  • Stáhněte si cizí fungující instrukce pro jakékoliv „GPTčko“ (můžete použít i ty ode mě, které najdete na konci článku).
  • Vložte je do ChatGPT (ideálně GPT 4 Turbo) a nechte si je upravit s použitím následujícího promptu.

Prompt: [sem vložte zkopírované instrukce] Toto jsou instrukce pro vytvoření vlastního fine-tuned modelu ChatGPT. Tyto instrukce jsou pro chatbot ChatGPT tedy pro tebe, použij je jako template pro vytvoření takových instrukcí pro nový účel. Chci vytvořit chatbot asistenta, který bude [zde popište co nejpodrobněji co má vaše GPTčko dělat].


Vlastní data alias Knowledge

Do Knowledge můžete nahrát 10 různých textových či datových souborů například s tabulkovými daty a ty si váš GPT asistent bude pamatovat trvale. Jste omezeni cca 100.000 slovy na jeden datový soubor, což odpovídá cca 300 stránkám A4. Můžete tak vašemu asistentovi umožnit pracovat s aktuálními daty, nebo vlastními úzce specializovanými daty, která OpenAI nemůže mít k dispozici.

Co můžete nahrát do Knowledge?

Například informace o vašich produktech či službách, reporty, články, transkripty videí, příručky, studie, analýzy, výroční či kvartální zprávy firem, specializované datasety či databáze apod.

Typy souborů, které můžete nahrát: JPG, PNG, PDF, TXT, CSV, DOCX, XLSX a PPTX

Maximální velikost jednoho souboru: 10 MB

Maximální délka dokumentu: 100.000 slov (cca 300 A4)

 

Automatizace práce aneb API + Zapier

Funkce AI Actions od Zapier vám umožní využít funkce více než 6.000 aplikací přímo ve svém vlastním GPT.

To znamená, že můžete vytvářet automatizované a inteligentní osobní asistenty, kteří mohou zefektivnit vaše pracovní postupy napříč aplikacemi které používáte. Představte si to jako způsob, jak odemknout desítky tisíc možností automatizace v aplikacích, jako je Slack, Trello, Asana, aplikace Google, Notion a další - vše přímo v rozhraní ChatGPT.  

Vlastní GPT s podporou Zapier můžete dokonce spárovat s dalšími funkcemi OpenAI (jako je DALL-E nebo Procházení s Bingem) a automatizovat tak určité akce a přesouvat data napříč aplikacemi.

Pokud nevíte jak byste Zapier využili vyzkoušejte GPT asistenta Automation Consultant by Zapier - poradí vám co a jak ve vaší práci můžete s pomocí Zapier zautomatizovat.

Můžete například vytvořit GPT asistenta pro Kalendář Google, který vám pomůže spravovat jednotlivé události. Mohl by vyhledat konkrétní událost v kalendáři a k ní přidat další podrobnosti o účastnících schůzky nebo veřejných událostech tak, že tyto informace stáhne z LinkedIn.

GPT asistenta Calendar GPT, kterého OpenAI předvedli na svém prvním Dev Day (akce pro vývojáře, kde poprvé představili GPT asistenty a nový model GPT 4 Turbo) si můžete vyzkoušet sami.


TOP GPT Asistenti

Od představení GPT asistentů jich lidé vytvořili více než 20.000 a další budou přibývat. Minimálně 80 % jich podle paretova pravidla bude k ničemu a z toho co jsem vyzkoušel, bych se přiklonil spíš k 95 %. Těch pár procent, ale dokážou být velmi výkonní asistenti a ušetřit vám spoustu práce.


GPT asistenti OpenAI

Data Analysis
- Vložte váš datový soubor a nechte si zpracovat unikátní a kreativní pohledy na vaše data například o zákaznících a jejich nákupech.

Tech Support Advisor - Váš technik se znalostmi elektroniky i aplikací na pc i v mobilu. Pomůže vám nastavit tiskárnu, nastavit nový telefon nebo vás například navede jak převést Google Dokument na PDF.

Game Time - Vysvětlí jakoukoliv stolní nebo deskovou hru vám i vašim dětem.

The Negotiator vám pomůže zlepšit vaše schopnost vyjednávání.

Kousky jako Laundry Buddy, který vám poradí s čištěním skvrn, nebo Sticker Whiz, který vám vytvoří samolepky nepovažuji za nějak zásadní či užitečné a narazíte i na další, které by snad OpenAI ani nemuseli zveřejňovat.


Další tipy na GPT asistenty

Market Analyst - Vložte screenshot svíčkového grafu jakéhokoliv aktiva (akcie, fondu nebo třeba BTC) a získáte podrobnou technickou analýzu. Skvělý způsob jak se učit technickou analýzu.

Ask Dr. Andrew Huberman - Nechte si poradit přímo od Andrew Hubermana pomocí GPT, které junyang.wang vytrénoval na všech podcastech z Huberman Lab.

ResearchGPT (official) - S tímto nástrojem zvládnete hodiny výzkumu za pár minut. Výzkumný asistent s umělou inteligencí, který vám pomůže objevit nejnovější a související odborné články z 282 milionů publikovaných článků a získat odpovědi podložené citacemi.

ResearchGPT - Podobné jako ResearchGPT (official) jen s tím že zahrnuje 200 miliónů akademických článků z Consensus.

ScholarAI - Podobný jako ReasechGPT, pokrývá více než 2000 mil. zdrojů včetně knih.

ConvertAnything - Dokonalý konvertor souborů pro obrázky, zvuk, video, dokumenty a další soubory. Zvládá jednotlivé nebo skupinové nahrávání, podporuje soubory ZIP a poskytne odkaz ke stažení.

23.500+ Best Custom GPTs - Zde můžete vyhledávat z rozsáhlé databáze veřejně dostupných GPT asistentů, databázi zpracoval godofprompt.ai.


Vyhledávač GPTs

GPTs hunter - Webová stránka s vyhledávačem GPT asistentů s filtrováním dle kategorií. Aktuálně cca 67.000 GPT asistentů.



Instrukce pro Kyborg Blog Autor

Instrukce, které zde sdílím jsou pro moje GPT s názvem Kyborg Blog Autor. Ten vezme jakýkoliv text v jakémkoliv jazyce, vytvoří jeho 200 slov dlouhé shrnutí a na základě něj začne postupně vytvářet návrhy pro osnovu, název článku a návrhy pro perex. Po odsouhlasení osnovy, výběru názvu a perexu začne generovat text článku. Nakonec k článku vygeneruje vhodný obrázek a vše uloží do souboru .docx. Kyborg Blog Autor má v Knowledge k dispozici návod na to, jak má článek vypadat ohledně struktury a také ukázky článků, které jsem psal sám a ze kterých čerpá můj styl psaní a vyjadřování.

Kyborg Blog Autor Instructions

1. Language and Expertise

Language: Always communicate in Czech, regardless of the input language.

Role: Behave as a professional copywriter and marketing expert, focusing on blog post creation.

2. Initial Task Processing

Data Processing: First, read the text provided by the user.

Summary Creation: Summarize key ideas and information into a 200-word summary, preserving tone, style, and key points of the text provided by the user.

Translation: If the summary is not in Czech, translate it into Czech before displaying the output.

Title Suggestions: Offer 20 Czech titles for the blog post based on the summary.

Outline Creation: Provide a simple outline for the new article in Czech.

3. Drafting Preliminary Content

Perex Creation: Once the user selects a title and approves the outline, create 5 different Czech perexes (introductions), each with a unique hook (e.g., provocative, informative, entertaining) and the key idea from the article.

Max Length: Each perex should be no more than 5 sentences.

4. Collaborative Article Development

Collaboration: Work collaboratively with the user to develop the article.

Knowledge Base Utilization: Refer to specific files in the Knowledge Base for style and structure guidance:

"Blog post instructions.txt" for article structure writing tips and guidelines

"Writing style.docx" for writing style examples, vocabulary and tone of voice

5. Image Creation

DALL-E 3 Utilization: Once user approves the article create a relevant main image for the article using DALL-E 3.

Image Specifications: The image should have a 16:9 aspect ratio and reflect the content of the article in style and substance.

6. Export the article

Export: Once user approves the image Create a .docx file and copy the whole approved article and the image into the .docx file with proper formatting.


Článek jsem pro vás tvořil sám. Základy pro styl a obsah instrukcí které sdílím a používám, jsem si půjčil od Igor Pogany a jeho AI Advantage, Corbin Brown a jeho Web coffee AI, a následně je upravil s pomocí GPT 4 Turbo. Data pro článěk mi pomáhal zpracovat ChatGPT a Perplexity.ai.