Libor Kovář

Jak přizpůsobit vzdělávací systém pro budoucnost s umělou inteligencí všude kolem nás?

Měnit vzdělávací systém celé země je obrovská výzva, a tento článek vám představí, jakým směrem by se tato změna mohla ubírat. Otevřenost novým myšlenkám a odvaha vytvářet inovace mohou přinést revoluci ve způsobu, jakým připravujeme budoucí generace na život v éře umělé inteligence. Inspiraci jsem čerpal zejména od Peter Diamandis, futurolog a podnikatel a zakladatel Xprize. Popovídat si sním můžete pomocí chatbota, který byl vytrénovaný na jeho myšlení a pohledu na svět a jmnuje se Peterbot. Najdete ho zde: https://peterbot.ai/chat. Také doporučuji jeho Youtube kanálu: @peterdiamandis

Vize pro budoucnost vzdělávání

Peter zdůrazňuje význam definování jasné a motivující vize. Pro český vzdělávací systém by to také znamenalo vytvoření vize, která klade důraz na rozvoj finanční gramotnosti, soft skills a porozumění umělé inteligenci, tedy kompetence, jež jsou klíčové pro úspěch v digitálním věku. Tato vize by měla zohlednit také dovednosti, jako jsou podnikatelské a exponenciální myšlení, kreativita, kritické myšlení a např. schopnost přizpůsobit se rychlým změnám, jež jsou, jak říká Peter, klíčovými schopnostmi pro úspěch ve světě  řízeném umělou inteligencí.

Spolupráce s odborníky napříč obory

V dalším kroku je nezbytné vytvořit síť odborníků napříč různými oblastmi - např. vědou, uměním, jazyky, osobním rozvojem, technologiemi a všemi klíčovými obory. Tato síť odborníků by se pak měla společně s učiteli a studenty podílet na vývoji komplexní osnovy vzdělávání, které připraví studenty na výzvy moderního světa.

Technologie jako nástroj výuky

V oblasti technologie je důležité vybudovat on-line platformu nebo systém řízení výuky, který umožní studentům přístup k novým ověřeným vzdělávacím materiálům, umožní jim účastnit se diskusí a spolupracovat s vrstevníky i odborníky. Umožnit spojení teorie s praktickými zkušenostmi z reálného světa. Tato platforma by měla také sloužit jako centrální místo pro sdílení poznatků a podporu interdisciplinárního učení.

Interaktivní a individuální výuka

Technologie, obzvláště umělá inteligence, nám dává nástroje, které mohou transformovat výuku na něco hluboce osobního. Místo standardizovaných testů a jednotného učiva pro všechny, AI umožňuje personalizaci výukových plánů, které se přizpůsobují individuálním potřebám, stylům a tempu učení každého studenta. To nejen zvyšuje angažovanost studentů, ale také umožňuje vyučujícím vidět a reagovat na jedinečné schopnosti a potřeby každého studenta.

Směs tradiční výuky ve třídě, online výuky i online zdrojů, a interaktivních nástrojů (jako vylepšená či virtuální realita) umožní studentům učit se vlastním tempem a poskytne jim přístup ke vzdělání i mimo třídu, a to i ve všech klíčových oblastech, rozhodujících pro úspěch v příštích dekádách. Zásadní je také podpora individuálních zájmů každého žáka. Škola by neměla nutit všechny ke stejnému modelu, ale naopak pomáhat žákům najít oblasti, které je opravdu baví, a v nich se rozvíjet. Výzvou je rovněž hodnocení. Namísto testů zaměřených na fakta by se mělo více sledovat individuální zlepšování každého žáka a jeho pokrok v rozvoji kritického myšlení, kreativity, schopnosti spolupráce apod. 

Celoživotní vzdělávání a zpětná vazba

Kultivování kultury celoživotního vzdělávání a zpětné vazby mezi studenty a vyučujícími, stejně jako mechanismy pro průběžné hodnocení a zdokonalování osnovy výuky a vyučovacích metod, budou klíčovými prvky tohoto nového systému. Lidé si budou muset zvyknout na to, že se věci mění tak rychle, že informace zastarávají během několik málo let. Bez systému pro celoživotní vzdělávání nebudou mít lidé šanci se včas rekvalifikovat a přizpůsobit změnám.

Angažovanost komunity

Neméně důležitým prvkem je zapojení rodičů, místních firem a komunitních organizací do vzdělávacího systému, čímž se vytváří holistické a praktické učební prostředí.  Vzdělání nemusí být omezeno na čtyři stěny učebny. Spolupráce s místními podniky a organizacemi může nabídnout studentům příležitosti k praktickému učení a uplatnění teoretických znalostí v praxi. A co víc, angažovanost komunity ve vzdělávání buduje silnější vazby a vytváří silnější, vzdělanější a soudržnější společnosti.

Stavět nový vzdělávací systém je závazek vyžadující kolaboraci, přizpůsobivost a odvahu opustit tradiční přístupy. Věřím, že s exponenciálním myšlením a využíváním technologie můžeme vytvořit inovativní učební ekosystém, který připraví studenty na budoucnost.

Studenti jako architekti vlastního vzdělávání

Jak lze studenty opravdu zapojit a umožnit jim, aby se stali „architekty“ svého vlastního vzdělávání? Prvním krokem je překonání tradičního modelu vzdělávání, který staví na memorování faktů, trestání chyb a pěstování soutěživosti. Vytvoření prostoru, kde mohou studenti sledovat své vlastní zájmy, rozvíjet svou přirozenou zvídavost a prozkoumávat svět kolem nich skrze vlastních zkušenosti a znalosti, budou klíčovým prvkem. Učitelé by se tak mohli stát pouze průvodci a kouči, kteří dohlíží na směr a kvalitu "sebevzdělávání" studentů, podporuje je  a pomáhá zodpovídat dotazy a vytvářet pozitivní prostředí pro učení, hry a spolupráci. Žáci budou vždy napřed v nových technologiích ale pozadu v životních zkušenostech, rozvážném a kritickém myšlení.

Exponenciální myšlení jako odpověď na exponenciální dobu

V době, kdy se technologie a společenské normy mění exponenciálním tempem, je třeba učit mladé lidi „exponenciálnímu myšlení“. Wayne Gretzky říkal "Musíte bruslit tam kde puk bude, ne tam kde je", pokud myslíte lineárně, může se zdát, že se puk teleportuje a odhadnout jeho budoucí polohu je nemožné. Exponenciální myšlení vyžaduje přijmout neustálé změny ve vývoji technologií, vytvoření "páky" pro rychlou adaptaci na změny, kreativní myšlení a schopnosti vnímat více souvislostí.

Budoucí dovednosti ve světě s AI

Dovednosti jako porozumění AI a technologiím, kreativita, kritické myšlení, a emocionální inteligence jsou klíčové pro budoucnost s umělou inteligencí všude kolem nás. V tomto kontextu může však být výuka soft skills, etiky a filosofie stejně důležitá, možná spíše důležitější než technické dovednosti, které AI bez problémů zastoupí. Více o dovednostech, na kterých byste měli pracovat pokud chcete přežít příštích 10 let bez obtíží a stresu v dalším článku.

Pár otázek k zamyšlení:

  • Jak můžeme používat AI ve vzdělávání eticky a efektivně?
  • Jaké jsou možné sociální a morální důsledky rozhodnutí ohledně výchovy dětí a teenagerů pomocí AI?
  • Co hrozí současným studentům, pokud nezačneme rychle měnit současný vzdělávací systém?
  • Co můžeme dělat proto, aby lidé  v příštích letech nemuseli projít krizí identity a pocitům nepotřebnosti v době kdy bude AI násobně lepší než nejlepší a nejchytřejší lidé na planetě?

Kráčíme do Budoucnosti

Inovace vzdělávacího systému v České republice doufám povede k vytváření robustní, adaptivní a inspirativní vzdělávací zkušenosti, která nejen reaguje na současné technologické a sociální změny, ale také aktivně připravuje studenty, aby se stali tvůrci těchto změn v budoucnosti. S klíčovými kompetencemi a odvahou zkoumat neznámé se mohou budoucí generace nejen přizpůsobit světu, který je stále více ovlivněn technologiemi, ale aktivně formovat jeho směřování a hodnoty naší společnosti.


Článek jsem připravil s ChatGPT na základě mých poznámek a data následně upravil.