Libor Kovář

Seriál prompty: Zápis ze schůzky, shrnutí dlouhých textů, nebo videí na Youtube? S ChatGPT za pár sekund!

S ChatGPT už nikdy nebudete muset trávit hodiny studováním dlouhých dokumentů, přepisů schůzek nebo dlouhých komunikací, abyste našli to podstatné. ChatGPT dokáže rychle shrnout klíčové body, závěry a akční položky z jakéhokoli textu stručně a přehledně. Tato skvělá funkce vám ušetří spoustu času a energie.

V dnešním světě přehlceném informacemi je extrémně důležité naučit se vybrat si jen to podstatné. S AI po boku dokážete vstřebávat informace rychleji než robot č.5 z filmu Číslo 5 žije. Jakmile si to vyzkoušíte, už se bez toho neobejdete.

Se soubory umí pracovat jen placená verze ChatGPT, ale například s pdf dokumenty už můžete chatovat i v Adobe Acrobat Reader. Pokud byste takovou funkci ocenili i při prohlížení internetových stránek, pak by se vám mohl líbit plugin do Chrome od Perplexity.ai. S Perplexity si můžete povídat s jakoukoliv webovou stránkou nebo doménou, kterou navštívíte, nebo si nechat její obsah shrnout.

V placené verzi také najdete GPT asistenta, který vám umožní pracovat s obsahem videí z Youtube s názvem Video Insights: Summaries/Vision/Transcription. Stačí do něj vložit odkaz na Youtube video a můžete si začít povídat z jeho obsahem, včetně možnosti shrnutí.


Osobně používám ChatGPT ke shrnutí téměř denně, pomáhá mi to čerpat informace z mnoha různých zdrojů a logicky uspořádat a opravit moje osobní poznámky. Navíc nemusím mít na schůzkách zapisovatelku, stačí mi audiozáznam, který mi Whisper od OpenAI převede na textový soubor. Whisper 3 umí perfektně česky, a dokonce ho můžete používat zdarma. Jen ho musíte spouštět na serverech od Google, protože na to výkon domácích počítačů nestačí.

Video návod, jak převádět jakýkoliv audio či videozáznam na text najdete na mém Youtube kanálu Umělá inteligence pro každého. Možná to bude vypadat složitě, ale stačí jen dodržet postup a umět používat Ctrl+C a Ctrl+V. Můžete využít i jednoduché aplikace jako například cesky.ai, ale jejich cenová politika je dle mého názoru absurdní.


Výhody použití ChatGPT pro shrnutí

Rychlost: ChatGPT dokáže zpracovat stovky stránek informací za pár sekund.

Přesnost: Umí identifikovat klíčové informace a vynechat nepodstatné detaily.

Flexibilita: Shrnutí můžete použít na cokoliv od pdf knihy po transkript videa na Youtube.


Návod jak na to?

Opatřete si text, se kterým můžete pracovat. V placené verzi ChatGPT můžete pracovat i se soubory, jinak musíte text vkládat ručně.

Nastavte jasné parametry: Specifikujte, jaké informace chcete ve shrnutí zahrnout, jak dlouhé má být a v jakém formátu.

Využijte promptů: Nechte se inspirovat prompty, které jsem pro vás připravil a upravte si je dle potřeby.


Ukázkové prompty pro ChatGPT

Prompty jsou psané kurzívou, zkopírujte si je celé.

Nezapomeňte - Text v hranatých závorkách v promptech nahraďte a přizpůsobte si prompt na míru vašim potřebám!


Název promptu:

ZÁKLADNÍ SHRNUTÍ TEXTŮ A SOUBORŮ

Popis: 

Nahrajte vaše soubory do nového chatu, vložte a přizpůsobte si prompt dle vaší potřeby. Pokud nemáte placenou verzi ChaGPT, musíte text zkopírovat a sami ručně vložit do chatu. V obou verzích funguje také pro shrnutí obsahu známých knih.

Prompt: 

Shrň do [300] slov nejdůležitější informace a klíčové myšlenky z [nahraných souborů / textu / knihy] použij nadpisy a odrážky pro přehlednost a uvěď 2 citáty autora textu pokud je najdeš.


Název promptu:

ÚPRAVA VLASTNÍCH POZNÁMEK

Popis: 

Ať už si poznámky diktujete nebo zapisujete, často nejsou logicky uspořádané, obsahují chyby, nebo zbytečnosti. ChatGPT vám je nejen zpracuje, opraví a uspořádá, ale doporučí vám další zdroje informací na toto téma.

Prompt: 

Shrň hlavní myšlenky z mých poznámek a logicky je uspořádej do celků a tak aby na sebe navazovaly, oprav chyby a překlepy a případně odhadni pokud něco chybí. Použij odrážkový seznam pro zobrazení výstupu.

Follow-up prompt:

Najdi konkrétní zdroje informací, které mi pomohou zkoumat toto téma do hloubky - doporučení na knihy, studie, kurzy, videa na YouTube, blogy apod. 


Název promptu:

SHRNUTÍ OBSAHU VIDEA ČI AUDIA 

Popis: 

Nejdříve si musíte opatřit textový transkript, k tomu vám zdarma pomůže Whisper od OpenAI. Návod najdete zde. Poté už stačí buď vložit text nebo nahrát soubor, podle toho, zda máte placenou verzi ChatGPT nebo ne, a přidat následující prompt.

Prompt: 

Shrň hlavní myšlenky z transkriptu [vložte transkript videa nebo použijte GPT asistenta Video Insights], použij vyjadřování autora a výstup zobraz jako [rozhovor/dlouhý strukturovaný text], několikrát cituj ty nejlepší myšlenky, tipy či tvrzení.


Název promptu:

SHRNUTÍ OBCHODNÍ SCHŮZKY NEBO PORADY

Popis: 

AI za vás dnes vytvoří zápis z jakékoliv porady či obchodního jednání. Nejdříve si samozřejmě musíte opatřit přepis jednání na text, viz návod na Whisper. Pak použijte tento prompt a nechte se překvapit výslednou kvalitou zápisu z jednání. Podle potřeby můžete také doplnit co dalšího by mělo shrnutí obsahovat, ale věřím, že toto plně pokryje potřeby většiny z vás.

Prompt: 

Zde je přepis jednání:

[přepis] 


Pozorně si přečti celý přepis. Při čtení si poznamenej klíčová témata, o kterých se hovořilo, důležité body, rozhodnutí a akční body, které byly na schůzce dohodnuty. Po prostudování celého přepisu vytvoř stručné shrnutí schůzky, které zachycuje hlavní závěry. Shrnutí by mělo mít několik odstavců a mělo by obsahovat:

hlavní projednávaná témata a otázky

veškerá rozhodnutí nebo závěry, ke kterým se dospělo

akční body nebo další kroky, které je třeba podniknout

hlavní výzvy, obavy nebo otevřené otázky

Zaměř se na stručné sdělení toho nejpodstatnějšího z informací, aniž by ses zabýval nepodstatnými detaily. Používej jasný, profesionální jazyk. Po napsání shrnutí jej dvakrát zkontroluj s úplným zápisem, aby ses ujistil, že jsti se nedopustil chyb a nevynechal žádné důležité body před odesláním konečného shrnutí.


Podělte se v komentářích, jakou máte zkušenost vy a jak vám to funguje v různých chatbotech.


Knihovna 600+ promptů zdarma zde.